OK-mærket

Det gode arbejdsliv
med faglig udvikling

Kan jeg tale med fagforeningen om min karriere?

Svar:

Overenskomsterne er med til at give dig gode muligheder for at gå på uddannelse, så du hele tiden kan blive bedre til dit job. Det har fagforeningen forhandlet med din arbejdsgiver. Derfor ved din fagforening også helt præcist, hvilke muligheder der findes inden for dit fag.

Giver efteruddannelse mere i løn?

Svar:

Ja, efteruddannelse kan give mere i løn og større glæde i jobbet. Uddannelse kan også hjælpe dig videre, hvis du mister dit job eller har lyst til at lave noget helt andet

Hvor ser jeg, hvilke muligheder jeg har?

Svar:

Tal med din fagforening eller tillidsrepræsentant. Er du medlem af en fagforening, som har forhandlet din overenskomst, ved de nemlig hvilke muligheder du har. Det kan f.eks. være et særligt kursus eller mulighed for opkvalificering.

Kan fagforeningen hjælpe, hvis jeg vil uddanne mig til noget helt andet?

Svar:

Dit fag og arbejde kan med tiden ændre sig eller måske næsten forsvinde. Her kan din fagforening hjælpe dig med at uddanne dig til noget andet inden for dit fag eller måske helt skifte spor. Måske vil du også bare høre mere om mulighederne - det er også helt OK.

Louise

Laila var mæt af sundhed og ernæring

Laila Hay Schmidt har en bachelor i sundhed og ernæring men efter syv år som køkkenleder besluttede hun sig som 33-årig for at skifte branche til fordel for en kontoruddannelse i offentlig administration i Udenrigsministeriet.

"Løn under uddannelse har gjort det muligt for mig at tage en ny uddannelse. Jeg har råd til at lære nyt flytte mig et sted hen, hvor jeg er glad og trives i mit arbejdsliv."

"Det er aldrig for sent, at kaste sig over en ny uddannelse og et brancheskift."

Løn under uddannelse har gjort det muligt for mig at tage en ny uddannelse.

Laila tøver ikke med at anbefale andre at springe ud i noget nyt. Hun ser det som en gave at kunne videreuddanne sig og skifte spor.

Det er aldrig for sent, at kaste sig over en ny uddannelse og et brancheskift

Laila Hay Schmidt

5 hurtige om karriere

Hvem kan hjælp med uddannelse?

De fleste fagforeninger og a-kasser har job- og karrierekonsulenter eller andre rådgivere inden for uddannelse, som du kan tale med om dine muligheder.

Hvor er fremtidens job?

Danmark kommer til at mangle faglært arbejdskraft de kommende år - i næste alle brancher. Den grønne omstilling vil helt sikkert skabe flere job inden for byggeri, håndværk og teknologi. Du har også gode muligheder, hvis du uddanner dig inden for sundhed og velfærd.

Hvem sørger for min efteruddannelse?

Efteruddannelse er både i din egen og din arbejdsgivers interesse. Via mange overenskomster optjener du en ret til kursusdage, og din arbejdsgiver får derfor tilskud til din efteruddannelse, det kan du altid spørge din fagforening nærmere ind til. Du kan også få hjælp til at lave en uddannelsesplan sammen med dig arbejdsgiver.

Hvad er voksenlærling?

Hvis du er over 25 år, kan du blive voksenlærling eller voksenelev. Du får gode jobmuligheder og løn under uddannelsen. Det er noget din fagforening har sikret gennem overenskomsten. Hør mere hos din fagforening, a-kasse eller jobcenter.

Hvad er sporskifte?

Er du i en branche med et fag, som er hårdt fysisk eller psykisk, har du mulighed for at skifte spor og få nyt job på din nuværende arbejdsplads eller i en anden virksomhed. Det er gratis for både dig og din arbejdsgiver.

Det gode liv i den rigtige fagforening

Dit arbejdsliv er fuld af udfordringer og muligheder. Med den rigtige fagforening kan du bedre skabe dig et godt arbejdsliv, hvor du trives og udvikler dig. For de forhandler din overenskomst og kender dit fag. De sørger for, at du får en ordentlig løn og har gode arbejdsvilkår. De har styr på barsel, ferie, pension og efteruddannelse. Og kan hjælpe dig videre i din karriere.